Ovdje ste:: Vijesti Iz okoline Bogatstvo različitosti u Zvorniku
 
 

Bogatstvo različitosti u Zvorniku

Ispis
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini u saradnji sa ambasadom Mađarske u Bosni i Hercegovini  pod pokroviteljstvom načelnika opštine Zvornik Zorana Stevanovića organizirao je javnu tribinu pod nazivom „Bogatstvo različitosti – interreligijski dijalog“.


Tribina je održana u utorak 27. oktobra 2009. godine u velikoj sali opštine Zvornik. Tribinu je otvorio načelnik opštine Zoran Stevanović uz poruku o potrebi povećanja tolerancije i prihvatanja različitosti oko sebe. Uvod u tribinu je načinio Predrag Praštalo generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga su predstavnici vjerskih zajednica iznijeli stavove na ovu temu. Fra Martin Antunović iz Tuzle, župnik za Zvornik i Srebrenicu govorio je o problemima djelovanja  i organiziranja Katoličke crkve na području Zvornika. Protojerej Vidoje Lukić predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku je poručio da hrišćani trebaju težiti tome da ne čine ono što ne bi željeli da se njima čini.

U ime Islamske zajednice govorio je Mustafa ef. Muharemović imam u Zvorniku. Poručio je da u vrijeme globalizacije treba očuvati duhovne vrijednosti vjerovanja u Boga, Sudnji dan i takmičenja u dobrim djelima. Dario  Atijas iz Jevrejske zajednice iz Doboja naglasio je važnost da prave vođe prihvataju različite ljude.

U ime Romske zajednice u Bosni i Hercegovini Redžo Seferović je naveo da Romi nikada u historiji nisu izazvali ili poveli nikakav sukob ili rat. Završnu riječ na tribini je imao Zoltan Horvat v.d. Ambasadora Mađarske Republike u Bosni i Hercegovini. Ambasador je govorio o Mađarskom putu prema integraciji u Evropsku uniju.

Nakon uvodnih izlaganja bilo je nekoliko pitanja i diskusija.






medzlis-zvornik.org
 
 
 
 

CB Login