Ovdje ste:: Zanimljivosti Ljudi i ćudi Hadžija Abdulah Delić
 
 

Hadžija Abdulah Delić

Ispis
Postmoderno društvo sa svojim tehničkim, tehnološkim i sad već informatičkim napretkom dokusurava i posljednje živuće stare zanate. Od tog izrazito negativnog trenda pati i selo i grad, u cijeloj BiH. Uglavnom se njima bave stari majstori, dok je novih vrlo malo.


Ovaj put vam predstavljamo kovača, hadži Abdulaha Delića iz Sapne, koji se još uvijek aktivno bavi kovačkim poslom iako ima već 83 godine. Ne namjerava ga ni ostaviti.

- Ovim zanatom se bavim još od 1964. godine i tako, evo do dana današnjeg, priča nam hadži Abdulah dok je pripremao materijal da popravi sadžak komšiji.

- Vidiš, zanat k'o zanat, isti i prije 40 i kusur godina i danas. I onda a i sad, ljudima treba motika, plug, sjekira... Tako je na selu. A, komšija evo hoće sadžak, hoće da peče pekmez. Ovaj sam sadžak napravio prije nekoliko godina i evo došao vakat da ga popravljam.

Prisjeća se djed Abdulah kako je, da bi mogao raditi ovaj zanat, išao i na ispit u Zvornik, davne 1971. godine a, na upit da li postoji interes kod mlađih da im on prenese ono što zna, kaže nam kako  interesa nema, ali se ponosi time što je svoje sinove naučio, pa 'ako im zatreba, neka onda zapnu'.

U radionici, koja se nalazi u centru Sapne, na oštrenje čeka nekoliko motika, kosa, a ispred radionice su plug, električna stupa i mlin. Kada smo ga upitali da li je zadovoljan zaradom, ovaj izuzetno staložen i smiren čovjek nam je spremno odgovorio.

- Čovjek uvijek treba biti zadovoljan. Uvijek je bilo i uvijek će biti nafake, samo ako se lijepo odnosiš sa mušterijama, ponekad i jeftino uradiš a i na veresiju. Sve treba raditi s halalom a Allah će dati dovoljnu zaradu, taman onoliku koliko je čovjeku potrebno.



Valjda zbog takvog njegovog odnosa i prema zanatu i prema ljudima, Abdulah je poznat u svakoj mahali i zaseoku u općini Sapna i šire, a poštovanje drugih je zaslušio poštenim radom i uvijek korisnim savjetima. Osim toga, kada je vrijeme za namaz, svi znaju da će na svome biciklu putem prema džamiji da prođe još uvijek vitalni djed Abdulah, i svi mu nazivaju selam a on se uz selam svakome od njih još i blago osmjehne.

Od 1972. istim poslom se bavi i 55-godišnji Muharem Bećirović iz Gornje Sapne, koji je, također, još uvijek aktivan.


 
 
 
 

CB Login