Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Sve manji broj učenika

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Sve manji broj učenika

Ispis
Najnoviji trend odlaska stanovništva sa prostora sjevero-istočne Bosne se odražava i na broj učenika u sapanjskim školama. U Osnovnoj školi Sapna ove je školske godine upisano 96 prvačića, što je, istina, broj identičan onom od prošle godine.


Istovremeno osnovno školovanje su završila 202 učenika. Situacija postaje jasnija ako se pogleda period od pet ili sedam godina unazad. Naime, 2005. godine Osnovnu školu Sapna je pohađalo preko 1600 učenika a ove školske godine taj je broj sveden na 1103.

Amir Hodžić, pedagog u ovoj školskoj ustanovi ističe:
- Posljednjih godina konstantan je nesrazmjer upisanih učenika i onih koji završavaju osnovnu školu. Imamo situaciju da se u prve razrede upisuje između 95 i 125 učenika a da istovremeno školu završi oko 200. Na taj način negativan trend smanjenja broja učenika postaje statistički gledano svijeća koja dogorijeva i gasi se.



Po svemu sudeći, migracije koje su u posljednje vrijeme intenzivirane i naredne godine će se odraziti na broj učenika. Prema prognozama u školi koja je nekada brojala 1600 učenika u 2013. godini će obrazovanje sticati tek 1000 osnovaca.

- Osnovna škola Sapna osim centralne škole u svome sastavu ima i pet područnih škola a u jednoj od njih učenici od prvog do četvrtog razreda pohađaju nastavu u kombinovanom odjeljenju i vjerovatno će u dogledno vrijeme potpuno zatvoriti svoja vrata, kaže direktor škole Zudin Mahmutović.

U Mješovitoj srednjoj školi Sapna ove školske godine je konkursom predviđen upis oko 180 učenika u šest različitih zvanja i zanimanja a u prvom upisnom roku primljeno je 160 učenika. Školovanje su završila 132 učenika pa će tako broj učenika koji pohađaju MSŠ Sapna porasti sa 590 na oko 620. No, i u ovoj školi će od naredne školske godine broj učenika polako opadati.
 
 
 
 

CB Login