Ovdje ste:: O SAPNI Mjesne zajednice MZ Rastošnica

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

MZ Rastošnica

Ispis
Rastošnica se nalazi na sjevernom djelu općine Sapna i oslanja se na Snježničko jezero. Danas u ovoj mjesnoj zajednici živi oko 250 stanovnika. Prva nedelja u augustu obilježava dan molitve za Rastošnicu. Mjesna zajednica  Rastošnica obuhvata naselja Brzava.Čairi. Čaklovica, Donji Zavid, Gornji Zavid, Laze, Lipak, Obršine i Vasiljevići.
Povratak u Rastošnicu počeo je u ljeto 2000 godin, kada je konstituirano prvo Vijeće mjesne zajednice. Najznačajniji projekti, koji su realizirani na ovom prostoru su: obnova oko 145 kuća, što su pomogli Evropska Unija, Vlada Federacije BIH, Vlada Tuzlanskog kantona, Vlada Republike Srpske i općina Sapna, izvršena je besplatna elektrifikacija naselja, izuzev Zavida, Laza i dijela Čaira, Vlada Tuzlanskog kantona, općina Sapna i druge organizacije zajedno sa građanima financirali su izgradnju područne četverorazredne škole sa tri učionice i pomoćnim prostorijama, renovirali su ambulantu, izvršili rekonstruktuiranje vodovoda u Rastošnici i Čairima, uz pomoć Vlade Finske izgrašen je makadamski put u Zavid, Bajiće, Čaire, Čaklovicu u dužini oko 19 km, izgrađena su dva manja mosta, Luteranski savez obezbijedio je u više navrata oko 5000 sadnica voća te sadni
materijal za jagodišasto voće, otvoren je Mjesni ured u Rastošnici te niz drugih projekata koji bi trebali poboljšati uslove za život.
 
 
 
 

CB Login