Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Ratni zločinci uživaju pecajući na Drini!
 
 

Ratni zločinci uživaju pecajući na Drini!

Ispis

Prema saznanjima „Dnevnog avaza“, veći broj ratnih komandanata jedinica Vojske RS u općinama u kojima su se dogodili najstrašniji zločini u proteklom ratu, kao i njihovi tadašnji politički mentori, za sada su pošteđeni bilo kakvog pravosudnog progona kako pred Državnim tako i pred većinom kantonalnih sudova u BiH.

 

 

Poznata imena

Samo za zločine počinjene u tuzlanskoj regiji ni 14 godina nakon završetka rata nisu odgovarali Dragomir Andrić, visoki oficir JNA koji je naredio otvaranja logora u Podrinju, Mile Dubajić, komandant kasarne JNA u Tuzli, Tomislav Pračer, jedan od komandanata Aerodroma Dubrave, ratni predsjednici općina, komandanti kriznih štabova, komandiri lokalnih policija, iz općina Vlasenica, Bratunc, Bijeljina, Brčko, itd.

- Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ 2007. je podnijela krivičnu prijavu protiv devet visokih oficira JNA zbog sumnji da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva, kao i druga krivična djela na području Tuzle. Prijavu smo podnijeli protiv generala Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Milutina Kukanjca, Milana Nedeljkovića, Novice Simića, Mileta Dubajića, Momira Zeca, Veljka Brajića i generala Praševića. Šta je urađeno po našoj prijavi, za sada ne znam, ali sigurno ćemo tražiti da se javnost upozna s tim da li je iko pokrenuo istragu protiv ovih osoba - kaže predsjednik ove fondacije Sinan Alić.

Okolica Bijeljine

Izvor „Dnevnog avaza“ iz Bijeljine navodi da veći broj oficira čija se imena nalaze na prijavi Fondacije, kao i drugih uz čije se djelovanje veže odgovornost za teške ratne zločine, redovno dolazi u BiH, posebno u Semberiju i Podrinje, gdje posjeduju vikendice i stanove.

- Okolica Bijeljine je raj za bivše prvake Karadžićeve države. Dolaze Ostojić, Buha, Kecmanović, Kalinić. Bivši poznati specijalci koji su počinili najveća zla u Podrinju, skoro da ljetuju pored Drine, ne bojeći se da bi iko od njih mogao odgovarati za ratne zločine. Niko ne hapsi Dragana Kijca, Tomislava Kovača.

Neki bivši oficiri JNA, koji većinom žive u Beogradu i Novom Sadu, a komandovali su jedinicama VRS u vrijeme kada su počinjeni najveći zločini u Podrinju, redovno dolaze na Drinu i pecaju ribu, dok drugi, opet u sezoni lova na divljač, krstare Majevicom. Svi oni ubijeđeni su da nikada neće odgovarati za bilo kakav zločin - tvrdi naš izvor iz Bijeljine.

O tome jesu li Državno ili entitetska tužilaštva ikada pokrenula istrage ili saslušala nekoga od spomenutih, za sada nema bilo kakve informacije.

Dokazi u Tužilaštvu BiH

Nakon što je Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ podnijela krivičnu prijavu protiv jednog broja oficira VRS, Kantonalno tužilaštvo u Tuzli saslušalo je svjedoke, prikupilo dokaze, dokumente o ozljedama i smrti određenih osoba te o počinjenim štetama uradilo vještačenja i 2008. godine sve to dostavilo Tužilaštvu BiH na postupanje. Riječ je o oficirima Novici Simiću, Miletu Dubajiću, Momiru Zecu i Veljku Brajiću, kao i još nekim osobama - kazala nam je portparol Tužilaštva TK Jasna Subotić.

 

tuzlarije.net

 
 
 
 

CB Login