Ovdje ste:: Vijesti Iz BiH Nova parlamentarna većina: Neka se povuče Vlada TK i usvojit ćemo budžet
 
 

Nova parlamentarna većina: Neka se povuče Vlada TK i usvojit ćemo budžet

Ispis
Prijedlog budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu u iznosu od 371 milion KM nije dobio potrebnu većinu u Skupštini TK. Za budžet koji je sačinila Vlada TK glasali su zastupnici SDP-a, dok su suzdržani pri glasanju bili zastupnici SDA, SBiH, NS Radom za boljitak, HDZ-a i četiri nezavisna zastupnika. Inače, ministrica finansija u Vladi TK Alisa Bijedić je elaborirala zbog čega nije prihvaćen nijedan od sedam amandmana nove parlamentarne većine, a ustvrdila je kako je deficit u budžetu TK 55,3 miliona KM, odnosno da je u 2012. godini ostvaren deficit u iznosu od 11,3 miliona KM.

Svi ti podaci ne nude optimizam građanima Tuzlanskog kantona, a ne treba zaboraviti na činjenicu kako je u 2012. godini ubilježen najveći broj nezaposlenih i najmanji broj zaposlenih građana u historiji najmnogoljudnijeg kantona F BiH.

Predstavnici nevladinih organizacija pitali su zastupnike u Skupštini TK ko će biti njihov partner u daljim pregovorima. Poslanici nove parlamentarne većine su zatražili da se aktuelna Vlada TK povuče s vlasti i da će budžet biti usvojen vrlo brzo, dok su iz opozicionog SDP-a rekli kako nova parlamentarna većina demonstrira silu i da će oni biti krivci za eventualni kolaps Tuzlanskog kantona. Sjednica Skupštine TK je u toku.

klix.ba
 
 
 
 

CB Login